Web běží v testovací verzi

Arnošt

Arnošt: Minipivovar najdete uprostřed velkého pivovaru Jedním z největších lákadel oslav 145. založení Pardubického pivovaru, které se…

Arnošt

Arnošt: Minipivovar najdete uprostřed velkého pivovaru
Jedním z největších lákadel oslav 145. založení Pardubického pivovaru, které se uskutečnily v pátek 25.listopadu, bylo otevření minipivovaru Arnošt. Mimochodem, název tohoto zařízení vyplynul z návrhu jednoho ze zaměstnanců a je to pojmenování šťastné - vždyť se váže k další významné osobnosti spjaté s městem na soutoku Labe a Chrudimky. Arnošt z Pardubic, první arcibiskup a metropolista český, současník a přítel panovníka Karla IV., patří v dějinách země k postavám vůbec nejvýražnějším.

Každý se může stát sládkem
Řečeno jednoduše: v Arnoštovi se mohou milovníci zlatavého moku vypravit na atraktivní výlet do světa pivních speciálů. To ale nebude jediné poslání tohoto minipivovaru, který je netradičně umístěn, obrazně řečeno, takřka v srdci pivovaru velkého. "Chceme zájemcům poskytnout co nejvíce informací o procesu vaření piva a zároveň je to naučit," vysvětluje hlavní záměr spojený s minipivovarem předseda představenstva akciévé společnosti Pardubický pivovar Leoš Kvapil. "Každý se bude moci na chvíli stát sládkem a vytvořit si vlastní značku piva, což platí jak pro jednotlivce, kteří si chtějí dopřát nevšední zážitek a umět něco nového, tak pro firmy, které mohou do kursů přihlásit své zaměstnance v rámci teambuildingových programů. Téměř každý Čech pivo pije a má ho rád, ovšem ne každý ví, jak vlastně vzniká a co skutečně potřebuje, aby mělo tu správnou chuť a říz," dodává šéf pardubického pivovaru.
Za provoz minipivovaru Arnošt bude odpovědný sládek Pardubického pivovaru Martin Gruntorád. Na rozdíl od zavedených značek z "velké" výroby, jejichž standardní kvalitu stvrzuje svým podpisem a ručí za ni svým jménem, se bude moci také on v Arnoštovi pouštět do všelijakých experimentů, které by, až budou k jeho spokojenosti vyladěny, mohly obohatit čas od času běžný sortiment. To je druhý záměr spojený s novým minipivovarem.

Něco detailů z minipivovaru
A pokud vás zajímají technické a technoligické detaily, zde jsou. Zařízení minipivovaru Arnošt o jmenovitém varu 100 litrů (tedy 1 hl) slouží pro malou výrobu piva jak plzeňského typu, tak například piva typu anglických porterů, stoutů a či typu ale. U všech s možností testovacích várek. Pivo je určeno k přímé konzumaci i k možnému výstavu v sudech. Zařízení obsahuje rozhodující soubory pro výrobu piva, jako je varna, chlazení, kvašení a ležení piva. Pomocné soubory jsou maximálně zjednodušené, aby vše odpovídalo malému vyrobenému množství. K výrobě mladiny je používán sladový koncentát, výroba je však možná rovněž z předpřipravené sladiny i za využití dalších možných technologických kombinací.
Řízení procesu je převážně ruční s automatickou regulací teploty v mladinové pánvi, hlídání hladiny v mladinové pánvi s regulací teploty v kvasných a ležáckých tancích.
Zařízení je koncipováno do tří bloků - jednoho varného a dvou ležáckých. Bloky jsou ustaveny na samostatných podestách, částečně na stavitelných nožkách. Varná nádoba je propojena napevno přes čerpadlo nerezovými trubkami s chladičem mladiny. Propojení na jednotlivé bloky (tanky) je provedeno potravinářskými hadicemi.
S navrženým počtem tanků by zařízení mohlo dosáhnout ročního výstavu 66 hektolitrů. Tento výstav lze jednoduše rozšířit přidáním kapacity na ležáckém sklepě až na produkci 100 hektolitrů ročně. Kapacita chlazení tomuto navýšení nebrání.


Co vaříme

Hodnocení

Zatím žádné recenze. Buďte první.

Napsat hodnocení

Pokud chcete napsat hodnocení, musíte se přihlásit.