Web běží v testovací verzi

Brabčák Vratimov

Minipivovar Brabčák vznikl v roce 2012 po dlouhém plánování, budování a zkoušení v budově Hostince Ve Dvoře ve Vratimově. Vaříme…

Brabčák Vratimov

Minipivovar Brabčák vznikl v roce 2012 po dlouhém plánování, budování a zkoušení v budově Hostince Ve Dvoře ve Vratimově. Vaříme pouze z kvalitních surovin a klasickými postupy. Vaříme na dva rmuty, piva plzeňského typu, nebo piva ochucená.

Naše pivo se vyznačuje vysokým podílem ruční práce, jedná se o klasickou dvourmutovou technologii: Základem je český slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a voda. Kvašení mladiny po zchlazení probíhá v otevřených spilkách při teplotě 10 st.C po dobu 10 - 14 dnů. Správně vykvašené (už mladé pivo) stáčíme do ležáckých tanků. V ležáckém sklepě pivo dozrává podle druhů 30 a více dnů, speciály 60 - 90 dnů při teplotě 2 st.C. V minipivovaru Brabčák, se vyrábějí různé druhy nefiltrovaných piv, které mají díky kvasnicím plnou chuť, a po právu se jim může říkat "tekutý chléb". Výroba v množství 1000 litrů na jednu várku zintenzivňuje chutě a vůně vstupujících surovin a dává jim možnost se důkladně provázat a zaoblit.

V současné době vaříme zejména : Světlou jedenáctku, polotmavou čtrnáctku, medovou dvanáctku, ochucené ležáky, světlou desítku a sametově hořkou třináctku, která nabývá na oblibě. Z vyprávění starších generací se dozvíme, že dříve se pivo vařilo v každé větší vesnici a v každé větší hospodě. Je lákavé si představit výlet od vesnice k vesnici, od minipivovaru k druhému a ochutnávat různé a vždy originální druhy a chutě piva. A právě cílem minipivovaru Brabčák, je pokusit se navázat na tuto tradici výroby piva v Čechách a na Moravě, založit rodinný minipivovar na výrobu nefiltrovaných speciálních piv dle tradiční receptury, jež dává pivu originální výjimečnou chuť oproti pivům vařených v kádích o velikosti rekreační chaty homogenizovaných, dosycovaných, barvených a doslazovaných na stejnou "kvalitu".

Naše pivo je nepasterizované a není filtrované, proto je jeho životnost kratší než u europiv.

Kdo však jednou ochutná …

 


Co vaříme

Hodnocení

Zatím žádné recenze. Buďte první.

Napsat hodnocení

Pokud chcete napsat hodnocení, musíte se přihlásit.