Web běží v testovací verzi

Chomout

První stavební úpravy začaly v září 2013 a provoz jsme zahájili 18.8.2014. Pivovar a hostinec najdete v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v…

Chomout

První stavební úpravy začaly v září 2013 a provoz jsme zahájili 18.8.2014. Pivovar a hostinec najdete v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví.

Název pivovaru jsme, jak si určitě domyslíte, odvodili od názvu naší obce.  Chomoutov samotný má dlouhou historii a poprvé se písemně připomíná v roce 1078. Pivovar je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí.

Pivo jsme začali vařit pro sebe, jako domovarníci, tak aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, zvětšili jsme jedenkrát a podruhé už jsme raději postavili opravdový pivovar.  Přesto pořád vaříme doma a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice. Chceme i dál vařit pivo, které bude chutnat nám i vám.

Popis fungování pivovaru

Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno další svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace.

Technologické parametry

Pivovar je vzhledem ke své velikosti umístěn v samostatné budově a všechny technologie jsou v průmyslovém, nerezovém provedení. Rozděluje se na 5 oddělených místností: sklad sladu a šrotovna, varna, spilka, ležácký sklep a stáčírna. Níže vám je stručně představíme:

Sklad sladu a šrotovna

Sklad sladu je v prvním nadzemním patře, kde je i šrotovník. Ten je přes vystěradlo napojen přímo na rmutomladinovou pánev, ve které začíná vlastní proces vaření.

Varna

Tří nádobová nerezová varna se skládá z rmutomladinové pánve, scezovací nádoby a vířivky. Celkový objem vyrážené mladiny je 24 hl, který dál přes chladič čerpáme přímo do spilky.

Spilka

V zachlazené místnosti máme umístěny čtyři klasické, otevřené spilky o celkovém objemu 140 hl. Ty používáme pro primární kvašení všech typů spodně kvašených piv. I když je tato technologie náročnější na čistotu, sanitaci a čas, věříme, že je tou jedině správnou tradiční metodou.

Ležácký sklep

Ležácký sklep je zachlazená místnost, ve které máme šest tanků, každý o objemu 24 hl. Po přečerpání ze spilek, po primárním kvašení, zde pivo leží několik týdnů. V této fázi se utváří konečná chuť piva a tak denně degustujeme. A to nás baví.

Kvašení „svrchňáků“ a stáčírna

Zde, v jedné části, kvasíme svrchně kvašené piva. Tímto prostorově oddělujeme výrobu svrchně kvašených piv, nedochází k míchání kvasnic a zároveň tak zajišťujeme nezbytnou vyšší teplotu pro kvašení „svrchňáků“. Kvasíme tady poprvé v otevřeném CK tanku a poté dokvašujeme v ležáckém tanku.

Ve druhé části, probíhá konečná fáze procesu. Pivo je po ležení v tancích plněno pod ochrannou atmosférou do sudů a dalších obalů. Používáme KEG sudy o objemu 20l, 30l a 50l, s plochým a kombi narážečem. K jejich mytí a stáčení používáme poloautomatickou myčku sudů. Pro PET lahve nebo soudky máme speciálně upravené zařízení.

Další nepostradatelnosti

Vyvíječ páry k ohřevu, jednotka chlazení pro zajištění požadované teploty místností a tanků. Centrem pro řízení celého chodu pivovaru je poloautomatická jednotka s dotykovým panelem.


Co vaříme

Hodnocení

Zatím žádné recenze. Buďte první.

Napsat hodnocení

Pokud chcete napsat hodnocení, musíte se přihlásit.