První stavební úpravy začaly v září 2013 a provoz jsme zahájili 18.8.2014. Pivovar a hostinec najdete v obci Chomoutov, blízko Olomouce, v CHKO Litovelské Pomoraví.
Název pivovaru jsme, jak si určitě domyslíte, odvodili od názvu naší obce. Chomoutov samotný má dlouhou historii a poprvé se písemně připomíná v roce 1078. Pivovar je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí.
Pivo jsme začali vařit pro sebe, jako domovarníci, tak aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, zvětšili jsme jedenkrát a podruhé už jsme raději postavili opravdový pivovar. Přesto pořád vaříme doma a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice. Chceme i dál vařit pivo, které bude chutnat nám i vám.
Popis fungování pivovaru
Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno další svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace.
Technologické parametry
Pivovar je vzhledem ke své velikosti umístěn v samostatné budově a všechny technologie jsou v průmyslovém, nerezovém provedení. Rozděluje se na 5 oddělených místností: sklad sladu a šrotovna, varna, spilka, ležácký sklep a stáčírna. Níže vám je stručně představíme:
Sklad sladu a šrotovna
Sklad sladu je v prvním nadzemním patře, kde je i šrotovník. Ten je přes vystěradlo napojen přímo na rmutomladinovou pánev, ve které začíná vlastní proces vaření.
Varna
Tří nádobová nerezová varna se skládá z rmutomladinové pánve, scezovací nádoby a vířivky. Celkový objem vyrážené mladiny je 24 hl, který dál přes chladič čerpáme přímo do spilky.
Spilka
V zachlazené místnosti máme umístěny čtyři klasické, otevřené spilky o celkovém objemu 140 hl. Ty používáme pro primární kvašení všech typů spodně kvašených piv. I když je tato technologie náročnější na čistotu, sanitaci a čas, věříme, že je tou jedině správnou tradiční metodou.
Ležácký sklep
Ležácký sklep je zachlazená místnost, ve které máme šest tanků, každý o objemu 24 hl. Po přečerpání ze spilek, po primárním kvašení, zde pivo leží několik týdnů. V této fázi se utváří konečná chuť piva a tak denně degustujeme. A to nás baví.
Kvašení „svrchňáků“ a stáčírna
Zde, v jedné části, kvasíme svrchně kvašené piva. Tímto prostorově oddělujeme výrobu svrchně kvašených piv, nedochází k míchání kvasnic a zároveň tak zajišťujeme nezbytnou vyšší teplotu pro kvašení „svrchňáků“. Kvasíme tady poprvé v otevřeném CK tanku a poté dokvašujeme v ležáckém tanku.
Ve druhé části, probíhá konečná fáze procesu. Pivo je po ležení v tancích plněno pod ochrannou atmosférou do sudů a dalších obalů. Používáme KEG sudy o objemu 20l, 30l a 50l, s plochým a kombi narážečem. K jejich mytí a stáčení používáme poloautomatickou myčku sudů. Pro PET lahve nebo soudky máme speciálně upravené zařízení.
Další nepostradatelnosti
Vyvíječ páry k ohřevu, jednotka chlazení pro zajištění požadované teploty místností a tanků. Centrem pro řízení celého chodu pivovaru je poloautomatická jednotka s dotykovým panelem.
Zatím žádné recenze. Buďte první.
Pokud chcete napsat hodnocení, musíte se přihlásit.