Web běží v testovací verzi

Novoměstský pivovar

Dovolte nám, abychom Vám představili ojedinělou gastronomickou raritu, která se nach…

Novoměstský pivovar

Dovolte nám, abychom Vám představili ojedinělou gastronomickou raritu, která se nachází přímo v centru Prahy, cca 400m od Václavského náměstí - První Novoměstský restaurační pivovar, který byl založen v roce 1993.

Oblibu pěnivého moku můžeme sledovat u několika generací Pražanů. Na Novém městě by se před sto lety našla celá řádka starobylých měšťanských pivovarů, kde se "PRÁVO VÁREČNÉ" po generace dědilo z otce na syna. Vedle útulných hospůdek se velké oblibě Staropražanů těšily i malé pivovary s neopakovatelnou atmosférou, kde se uvařené pivo "doma" hned spotřebovalo. Ve starých kronikách je zapsáno, že v roce 1434 stával v těchto místech dům, který náležel sladovníkovi Vaňku Zpěvákovi, ten zde žil a měl právo vařit pivo - tzv. "právo várečné". Dnešní dům vystavěl známý pražský architekt František Buldra roku 1902. Založením dnešního restauračního pivovaru v roce 1993 se navázalo na starou tradici ze 14. století, která byla na dlouho dobu zapomenuta a přerušena. Díky skvělé myšlence spojit minipivovar s restaurací v jeden celek vznikl tento ojedinělý komplex s účelně propojenými sklepními a nadzemními prostorami.

Tento rozsáhlý komplex má bohatě a atraktivně dekorovány interiéry od stylu gotických sálů až po 20.-30. léta minulého století, včetně letní terasy. Celková kapacita je 400 míst. Hned při vstupu do pivovaru je hlavní sál - VARNA, kde naši sládkové ve varnách vaří pivo. Za varnou následuje PANSKÉ SEZENÍ a klimatizovaný RADNÍ SALONEK. Když projdete kolem kuchyně ocitnete se v PODSKALÍ, kde se nabízí pohled na Prahu, "jako vymalovaný". Ve SPILCE můžete vidět přímo od svých stolů, jak pivo ve velkých kvasných kádích kvasí. Odtud je pak přečerpáno do ležáckého sklepa kde zraje asi 6 týdnů. Nejhlouběji se nacházení tři tzv. GOTICKÉ SÁLY. V létě je pak vyhledávaná především TERASA a STODOLA, které jsou hned vedle sebe. Pivo v Novoměstském pivovaru se vaří v zařízení firmy Ziemann a používají se výhradně české suroviny tj. český slad a žatecký chmel. Vaří se klasickým způsobem - varna, spilka a ležácký sklep. Světlý nebo tmavý 11° nefiltrovaný novoměstský ležák je bez konzervačních látek a obsahuje komplex vitamínů řady B spolu s dalšími minerálními látkami. Je to tzv. "Natur produkt". Pivo je nefiltrované a má tzv. opálovou barvu kvasnic.

Novoměstský pivovar se specializuje na typicky českou kuchyni - naleznete zde klasické speciality, jako je dršťková nebo řízná česneková polévka, svíčková, pivovarský guláš, pečené vepřové koleno servírované s křenem a hořčicí, pečené sele atd... Vyznavači zdravé výživy zde najdou jídla, vyhovující jejich nárokům: velký výběr zeleninových salátů, bezmasých jídel a ryb. Nabídka je bohatá a vybere si opravdu každý.


Co vaříme

Hodnocení

Zatím žádné recenze. Buďte první.

Napsat hodnocení

Pokud chcete napsat hodnocení, musíte se přihlásit.