Web běží v testovací verzi

Zobak

Pivovar Zobak vznikl v roce 2012 ve městě Bílovec nedaleko Ostravy. Technologie pro výrobu piva byla zakoupena v Kladně u pivovaru Kozlík, který zvětšoval kapacitu.…

Zobak

Pivovar Zobak vznikl v roce 2012 ve městě Bílovec nedaleko Ostravy. Technologie pro výrobu piva byla zakoupena v Kladně u pivovaru Kozlík, který zvětšoval kapacitu.

Pivo Zobak se vaří v dvousetlitrové varně klasickou dvourmutovou recepturou. Nejdříve ve šrotovně rozemeleme slad na mouku, krupici a pluchy tak aby pluchy zůstaly co nejvíce pohromadě a tím tvořily filtr při scezování mladiny. Takto rozemletý slad dáme vystírat do varny.

V našem pivovaru používáme dekokční metodu vaření, k tomuto procesu je potřebná dvounádobová varna – sestávající z varné pánve a scezovací kádě. Varná pánev je 2 plášťová nádoba o objemu 200 l, je vyrobena z nerezové oceli, vrchní plášť je potažen mědí. Varná pánev je vyhřívaná elektrickými topnými tělesy, které zajišťují rychlost ohřevu 1°C ne dříve než za 1 min. Ve varné pánvi probíhá tepelná část varného procesu – pivo vaříme na 2 rmuty – což znamená zahřátí části díla na určitou teplotu a udržení této prodlevové teploty po patřičnou dobu, část díla (rmut) se převádí do scezovací kádě, pak se vrátí zpět do varné pánve ke zbytku díla a pokračujeme druhým rmutem.

Po tzv. jódové zkoušce, která nám potvrdí, že v celém díle již není přítomný žádný škrob, zahřejme rmut na scezovací teplotu 75°C a převedeme jej do scezovací kádě, kde se nechá odpočinout tak aby došlo k pročištění a mláto se usadilo na dně scezovací kádě a tvořilo tak přirozený filtr při procesu scezování. Po scezování nám zůstává čistá scezená mladina,která byla procesem scezování převedena ze scezovací kádě do varné pánve. Ve scezovací kádi nám zůstane mláto, které vozíme na sousední statek, kde s ním krmí dobytek.

 


Co vaříme

Hodnocení

Zatím žádné recenze. Buďte první.

Napsat hodnocení

Pokud chcete napsat hodnocení, musíte se přihlásit.